Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Hχεία με πάχος λεπτότερο από χαρτί

Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι εφηύραν τα λεπτότερα και πιο εύκαμπτα ηχεία του κόσμου, μια καινοτομία που μπορεί να φέρει επανάσταση στα ακουστικά, τα ηχεία κάθε χώρου και σε άλλες συσκευές παραγωγής ήχου.
Η εφεύρεση, που περιγράφεται στο περιοδικό «Nano Letters» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, αφορά εύκαμπτα ηχεία, λεπτότερα και από φύλλο χαρτιού, που μπορούν να τοποθετηθούν μέσα στα αυτιά ή να προσαρμοστούν σε τοίχους, ταβάνια, ρούχα, μαξιλάρια, παράθυρα, ακόμα και σε μια σημαία που κυματίζει και συνεχώς αναδιπλώνεται από τον αέρα! Το υλικό που χρησιμοποιείται, είναι προϊόν της νανοτεχνολογίας και αποτελείται από διαφανές φιλμ νανοσωλήνων άνθρακα, το οποίο διπλώνεται, τεντώνεται και γενικά «ταλαιπωρείται» κατά βούληση.
Οι κινέζοι ερευνητές δήλωσαν ότι τα περισσότερα σημερινά ηχεία είναι ογκώδη, πολύπλοκα και άκαμπτα, ενώ οι καταναλωτές ζητούν όλο και συχνότερα μικρότερα ηχεία για τις φορητές ψηφιακές συσκευές τους, πράγμα που απαιτεί μια ριζικά νέα τεχνολογία από τους κατασκευαστές.
Η κινεζική εφεύρεση συνίσταται στην ανάπτυξη πολύ λεπτών (με πλάτος μόλις το ένα χιλιοστό μιας ανθρώπινης τρίχας) φιλμ νανοσωλήνων άνθρακα, που είναι ικανοί να μεταδίδουν μουσική και άλλους ήχους και μάλιστα με την ίδια εξαιρετική ποιότητα που έχουν τα καλά συμβατικά ηχεία. Αναμένονται πλέον οι πρακτικές εφαρμογές της καινοτομικής τεχνολογίας.

Πηγή ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :