Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Camp Bondsteel

Το Camp Bondsteel είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση που δημιούργησαν οι ΗΠΑ μετά τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Βρίσκεται στο Κόσοβο. Για την ακρίβεια καταλαμβάνει εκτάσεις στα εδάφη τόσο του Κοσσυφοπεδίου όσο και της ΠΓΔΜ, παρ' ότι τα σύνορα των δύο προτεκτοράτων δεν είναι οριοθετημένα. Άλλωστε οι αμερικάνοι δεν έλαβαν υπόψη τα σύνορα όταν σχεδίασαν την τεράστια αυτή βάση. Η τοποθεσία επιλέχθηκε με βάση τους σχεδιασμούς των κρίσιμης σημασίας ενεργειακών δρόμων που ήδη, πριν από το 1992, είχαν χαραχτεί στους χάρτες των μεγάλων αμερικάνικων εταιρειών και του Πενταγώνου.
Το Camp Bondsteel οικοδομήθηκε για να προστατεύει τον αμερικάνικων συμφερόντων διαβαλκανικό αγωγό AMBO (Albania, Skopia, Bulgaria Oil).
Μια και μιλάμε όμως για συμφέροντα, ωμά οικονομικά συμφέροντα, ας συγκρατήσουμε δύο ονόματα εταιρειών: της Halliburton και της θυγατρικής της Brown & Root Services. Η μεν πρώτη ηγείται του κονσόρτσιουμ του αγωγού AMBO, η δε δεύτερη οικοδόμησε και παρέχει επιμελητειακή υποστήριξη στο κολοσσιαίο Camp Bondsteel.
Να λοιπόν γιατί έγινε ο τεμαχισμός της Γιουγκοσλαβίας ( με την συγκατάθεση και των ευρωπαίων βέβαια). Αν δε γινόταν δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω σχέδια των Αμερικανών.
Συμφέρον δικό μας είναι να βάλουμε στο κόλπο και τους Ρώσους, για να κάνουμε δύσκολη την ζωή των Αμερικανών στην περιοχή.
Περισσότερο σύσφυξη των σχέσεων με την Ρωσία σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στα ενεργιακά και στρατιωτικά δε θα μας βλάψει.


*Γι αυτό το λόγο και μόνο ανεξαρτοποιήθηκε το Κόσοβο και αποθρασύνθηκαν οι Σκοπιανοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :