Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Άγιο Όρος, πόθεν έσχες;

Ακούμε τώρα τελευταία για την απίστευτη περιουσία του Αγίου Όρους.Πώς απέκτησαν όμως αυτήν την μεγάλη περιουσία;Μόνο από τις δωρεές και τις παραχωρήσεις Βυζαντινών αυτοκρατόρων; Όχι βέβαια.

Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας η «Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους» είχε επιβάλει στο ποίμνιό της (τους ορθόδοξους Έλληνες) τον φόρο της «δεκάτης» (Παλαιά Διαθήκη), δηλαδή το 10% της περιουσίας κάθε Χριστιανού να δίδεται στην Εκκλησία . Επίσης κάθε χριστιανός γαιοκτήμονας υποχρεωτικά μετά τον θάνατό του άφηνε 1/3 της γης του στην Εκκλησία.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχει επίσης το δικαίωμα εκτός των προηγουμένων να φορολογεί εκτάκτως και κατά βούλησιν το ποίμνιό του.

Μ΄αυτόν τον τρόπο λοιπόν απέκτησε τόση μεγάλη περιουσία το Άγιο΄Όρος.

Συμπέρασμα: Η περιουσία του Αγίου Όρους ανήκει στον ελληνικό λαό και πρέπει να του επιστραφεί.Εξάλου τόσος μεγάλος πλούτος,τους είναι άχρηστος.Ο ρόλος τους είναι πνευματικός και μόνο.
Ας ακολουθήσουν λοιπόν την προτροπή του Χριστού " Ο έχων δύο χιτώνες να δίνει τον ένα" και όχι «Ο έχων δύο χιτώνες να δίνει και τους δύο σε μένα και να μου αγοράσει και τρίτον»

Δεν υπάρχουν σχόλια :