Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

31 ΜΑΪΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Μ ε την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμια Ημέρας κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου) είναι ουσιώδες και ζωτικής σημασίας να τονιστούν η επιβλαβής επίδραση του καπνού σε όποια μορφή κι αν αυτός διατίθεται και η σπουδαιότητα της απεξάρτησης και όλα τα οφέλη που απορρέουν από αυτή για τον άνθρωπο και την υγεία του.

Είναι επίσης αξιοσημείωτη η εισαγωγή νέων όπλων υπό την μορφή μεταμφιεσμένων προϊόντων καπνού προκειμένου να εμφανίζονται αυτά λιγότερο επιβλαβή και περισσότερο ελκυστικά.

Η έξυπνη διαφήμιση και τα πρότυπα που προβάλλονται μέσα από αυτή, οι προσεγμένες και οι ελκυστικές συσκευασίες, οι χαρακτηρισμοί των τσιγάρων σε « ελαφριά», «μαλακά» να αποπροσανατολίζουν τους παλαιούς καπνιστές και να τους δημιουργούν την πεποίθηση ότι είναι ασφαλείς βλάπτοντας λιγότερο την υγεία τους και από την άλλη πλευρά, να προσελκύουν όλο και περισσότερους νέους καπνιστές στον εθισμό του καπνού.

Παρ όλα που συνεχίζονται οι έρευνες για προϊόντα που προκαλούν « μειωμένη βλάβη» ωστόσο, κανένα δεν έχει αξιολογηθεί ενδελεχώς σε μελέτες επί του ανθρώπου οργανισμού, συνεπώς δεν υπάρχει καθόλου αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το ποσοστό έκθεσης σε τοξικές ουσίες ή με τι επιπτώσεις στην υγεία.

Τα τοξικά παράγωγα του καπνίσματος είναι:
Νικοτίνη προκαλεί αύξηση πιέσεως, αύξηση καρδιακής συχνότητας, βρογχοσυστολή, υπεργλυκαιμία

Πίσσα αποτελείται από πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες που είναι καρκινογόνοι.

Μονοξείδιο του άνθρακα απορροφάται από τις κυψελίδες μειώνει την ικανότητα του αίματος να οξυγονώνει τους ιστούς.

Οξείδια αζώτου ευθύνοανται για την ανάπτυξη χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας
Πτητικές Ν- νιτροζαν\μίνς καρκινογόνες σε ζώα

Υδροκυάνιο και Ακρολεϊνη βλάπτουν το κροσωτό επιθήλιο (πνεύμονες)

Παράλληλα όλες οι μορφές καπνού όπως τσιγάρα, πίπες πούρα, ταμπάκο, καπνός για μάσηση, bidies , kreteks , τσιγάρα clove , snus ,ήπια, ελαφριά , με χαμηλή περιεκτικότητα σε πίσσα με άρωμα φρούτων, σοκολάτας, φυσικά χωρίς πρόσθετα, οργανικά, Preps (προϊόντα με πιθανή μειωμένη έκθεση) είναι όλα επιβλαβή για την υγεία και τις περισσότερες φορές θανατηφόρα.

Μετά από πολλά χρόνια ερευνών αποδεικνύεται αναμφισβήτητα η επιζήμια επίδραση του καπνίσματος και η διακοπή του αποτελεί πράξη αγάπης στον εαυτό μας αλλά και σεβασμού στους γύρω μας και το περιβάλλον.

Η διακοπή του καπνίσματος έχει και άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία, συγκεκριμένα:

ΜΕΤΑ ΑΠΟ
20 λεπτά
Η πίεση του αίματος και ο σφυγμός μειώνεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

24 ώρες
Οι πιθανότητες καρδιακής προσβολής αρχίζουν να μειώνονται

1 μήνα ως 9 μήνες
Μειώνεται ο βήχας, η συμφόρηση των ιγμορείων, η κόπωση και το λαχάνιασμα
Επανεμφανίζονται κροσσοί (μικροσκοπικές τριχοειδείς προσεκβολές) στους πνεύμονες για την καλύτερη αντιμετώπιση των βλεννών, τον καθαρισμό των πνευμόνων και την μείωση των λοιμώξεων.

5 χρόνια
Ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται στο μισό
Οι πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ίδιες με αυτές των μη καπνιστών
Οι πιθανότητες για καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, του νεφρού και του παγκρέατος μειώνονται .

Ας μην ξεχνάμε ότι το κάπνισμα παραμένει μια από τις βασικές αιτίες θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί και η βλαπτική του επίδραση δεν κάνει διακρίσεις σε κανένα στάδιο της ζωής του ανθρώπου είτε αυτό είναι εμβρυϊκή ηλικία, είτε είναι τρίτη ηλικία. Ένας χώρος όπου δεν καπνίζει κανείς σημαίνει αγάπη και σεβασμό στο συνάνθρωπο, σημαίνει ελευθερία, υγεία και καλύτερη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :