Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ

Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να ενδιαφερθούν για το διάβασμα, κάντε αυτή την ασχολία τους ευχάριστη και συμμετέχετε και εσείς ενεργά σε αυτή.
Αν έχετε παιδιά μικρής ηλικίας, διαβάστε μαζί τους βιβλία της ηλικίας τους και εφαρμόστε μαζί τους αυτά που μάθατε. Για τα παιδιά τόσο της προσχολικής όσο και της σχολικής ηλικίας κυκλοφορούν πάρα πολλά και αρκετά καλά βιβλία τα οποία σχετίζονται με τη μάθηση και τις γνώσεις. Ακόμα και τα λογοτεχνικά βιβλία ή τα βιβλία με παραμύθια, έχουν πρακτικό μέρος. Διαβάστε μαζί με τα παιδιά μικρές ολοκληρωμένες ιστορίες και ζητήστε μετά να σας ζωγραφίσουν κάτι σχετικό ή να σας διηγηθούν τι κατάλαβαν.
Για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, μπορείτε να δώσετε κίνητρα για διάβασμα, αν εσείς οι ίδιοι πάνω από όλα διαβάζετε. Όταν σας βλέπουν να ασχολείστε ενεργά με το διάβασμα, μπορούν να σας μιμηθούν και να διαβάσουν και αυτά. Πηγαίνετε μαζί τους στην αγορά και αγοράστε τους βιβλία σύμφωνα με τα δικά τους ενδιαφέροντα και όχι με τα δικά σας. Συζητήστε μαζί τους και ενδιαφερθείτε να μάθετε τι μάθανε διαβάζοντας κάποιο βιβλίο. Κλείστε την τηλεόραση και αφιερώστε χρόνο στο διάβασμα και στη συζήτηση των βιβλίων που έχουν διαβαστεί. Μη κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση και ταυτόχρονα δίνετε «οδηγίες» για το ότι πρέπει να διαβάσουν. Δεν θα το κάνουν γιατί πολύ απλά δεν τους πείθετε. Δώστε στα παιδιά να καταλάβουν πόσο σημαντικές είναι οι γνώσεις που αποκτούνται μέσα από το διάβασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :