Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

Τηλεόραση -ένα σύγχρονο κουτί της Πανδώρας.

Η τηλεόραση (television, tv), αναμφισβήτητα υπήρξε μια σπουδαία εφεύρεση που άλλαξε τα δεδομένα. Όμως, σε σύντομο χρονικό διάστημα και υπό το κράτος της νέας ταύτης ευδαιμονίας μετετράπη σε όργανο μαζικής χειραγώγησης εκατομμυρίων ανθρώπων.
Τα όσα σχετίζονται με το κουτί της Πανδώρας είναι γνωστά από την Μυθολογία μας. Η ιδέα ότι μέσα σε ένα κουτί μπορούν να κλειστούν όλα τα κακά του κόσμου και ότι αν το ανοίξει κανείς, μπορούν να ξεχυθούν και να διασκορπιστούν παντού, ίσως σε παλαιότερες εποχές να φαινόταν κάπως φανταστική. Όμως στην εποχή μας βρίσκει κανείς πολλές αναλογίες (ιοί εργαστηρίων, ραδιενεργά υλικά, μηχανές κατασκευής - προβολής σκεπτομορφών, κλπ.) Η τηλεόραση, όπως τουλάχιστον την γνωρίζουμε να λειτουργεί σήμερα, είναι ένας τέτοιος μηχανισμός κατασκευής και συνεχούς προβολής, σκεπτομορφών, ένα άναρχο πλήθος ειδώλων, που εισέρχεται βίαια στον ψυχισμό μας, αφού οι διαβάσεις όλες είναι αφύλακτες. Οι σκεπτομορφές αυτές κάνουν κατοχή στο μυαλό και στην διάνοιά μας, αποθηκεύονται στο υποσυνείδητό μας, και ενεργώντας ενάντια στην θέλησή μας -την οποία υπονομεύουν, αποδυναμώνοντάς την σταδιακά- καθορίζουν πλέον τις σκέψεις και την συμπεριφορά μας.
Σκεπτόμενοι πάνω στην βασική ιδέα ότι ένα κουτί δεν ανοίγει μόνο κατά τον γνωστό και συνήθη τρόπο, αλλά ότι ανοίγει και με το πάτημα ενός κουμπιού, αντιλαμβανόμαστε την συσχέτιση με το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας.
Οι Έλληνες Σοφοί έλεγαν ότι ο χειρότερος κλέπτης είναι αυτός που σου κλέβει τον χρόνο σου.
Γι΄ αυτό, αντισταθείτε σε αυτόν τον χρονοκλέπτη, κλείστε την τηλεόραση και ανοίξτε τα μάτια σας!
Μετά μπορείτε να ανοίξετε ένα βιβλίο... Αξιοποιήστε τον χρόνο σας αφού αυτός είναι ο,τι πολυτιμότερο διαθέτετε!

heliodromion

Δεν υπάρχουν σχόλια :