Παρασκευή 27 Απριλίου 2007

Συμβουλές για την περίοδο των εξετάσεων

Ο χειμώνας πάει, πέρασε. Η άνοιξη είναι κοντά, όπως άλλωστε και το καλοκαίρι. Ανάμεσα στην άνοιξη και το καλοκαίρι, ωστόσο, μεσολαβεί κάτι ακόμα, κάτι που αγχώνει όλους τους μαθητές της Β΄ και της Γ΄ Λυκείου (όλους εσάς, δηλαδή, αλλά όχι μόνο).Οι εξετάσεις!
Το γραφείο συμβουλευτικής & επαγγελματικού προσανατολισμού του Εκπαιδευτικού Οργανισμού ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, αισθάνεται χρέος του να σας δώσει κάποιες χρήσιμες συμβουλές, για το πώς θα εκμεταλλευτείτε σωστά το χρόνο που σας απομένει. Μην ξεχνάτε: το καλοκαίρι είναι μεν κοντά αλλά όχι τόσο κοντά.Καιρός λοιπόν για μελέτη.Το πιο σημαντικό είναι να επιτύχετε ένα σωστό, προγραμματισμένο, αποφασιστικό και χωρίς άγχος διάβασμα. Πώς μπορείτε όμως να οργανώσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μελέτη σας;Τι πρέπει να προσέξετε περισσότερο;Ας τα δούμε ένα ένα.
Μην διαβάζετε ποτέ χωρίς να είσαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στο αντικείμενο της μελέτης σας. Πάνε χαμένα και ο χρόνος που αφιερώνετε, και τα πράγματα που θέσατε σε δεύτερη μοίρα για να βρείτε τον χρόνο να μελετήσετε.
Να ιεραρχείτε τις ανάγκες σας, βάζοντας πρώτα απ' όλα το διάβασμα σας. (Εδώ θα πρέπει βέβαια να συμπληρώσουμε: παν μέτρον άριστον!)
Αν δεν έχετε μελετήσει σε βαθμό ικανοποιητικό για σας, να μπορείτε να πείτε όχι στην παρέα σας και να συνεχίζετε το διάβασμα. Το καλύτερο από όλα θα είναι να πείσετε και την παρέα σας να στρωθεί στο διάβασμα.
Να κάνετε διαρκείς επαναλήψεις, εντοπίζοντας τα κενά σας.
Να μην ντρέπεστε να ρωτάτε για τις απορίες σας τους καθηγητές σας, στο σχολείο και στο φροντιστήριο -και βεβαίως φίλους και συμμαθητές που συνάντησαν τις ίδιες με σας δυσκολίες και τις ξεπέρασαν.
Να μην αγχώνεστε. Υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος.
Να αποφεύγετε τις συγκρούσεις με τα αγαπημένα σας πρόσωπα -γονείς, φίλους, φίλες κ.λπ. Να σκέφτεστε ότι ευκαιρία για μικροκαβγάδες μπορείτε να βρείτε οποτεδήποτε· οι εξετάσεις όμως είναι μόνο μια φορά τον χρόνο!
Να συμμετέχετε στα διαγωνίσματα που έχετε στα σχολεία σας και στα φροντιστήρια σας.
Να μη φοβάστε μήπως κάποιοι από τη παρέα σας, σας αποκαλούν "σπασικλάκια". Χαρακτηρίστε τους κι εσείς αφελείς, και βάλτε μελλοντικό στοίχημα για το ποίος είχε δίκιο.
Τα Σαββατοκύριακα κάντε επανάληψη στην ύλη που διδαχτήκατε την προηγούμενη εβδομάδα και προγραμματίστε την ύλη της επόμενης.
Κάντε την αυτοκριτική σας. Κάθε Σάββατο απόγευμα ή Κυριακή σκεφτείτε αν είστε ικανοποιημένοι από το διάβασμα που κάνατε, αν ο προγραμματισμός σας ήταν σωστός. Αναρωτηθείτε τι δεν πάει καλά, τι μπορείτε να βελτιώσετε. Να είστε τόσο αυστηροί κριτές του εαυτού σας σε ό,τι αφορά τη μελέτη σας, όσο αυστηροί κριτές της εμφανισής σας είστε πριν την έξοδο του Σαββάτου.
Μη ντρέπεστε να παλεύετε για ένα ταξίδι στο όνειρο, για το ταξίδι που οδηγεί στην επιτυχία σας
.

Δεν υπάρχουν σχόλια :